Ruimte voor geluk! 
Op werk en in vrije tijd

Tips voor stilte en meditatie

Een mindfulness training kan ik iedereen aanbevelen. Omdat de groep het effect van aandacht trainen versterkt. Maar ook zelf kun je oefenen met audio online, zoals op deze site, maar ook bij 
sportschool voor je geest of met apps van bijvoorbeeld VGZ Mindfulness coach, Buddhify, Insight Timer, Headspace. Ook vind je meditaties op onder andere Spotify. Bekende namen zijn Edel Maex, Mark Williams, Rob Brandsma en Ger Schurink. Luister naar welke stem jou aanspreekt. En ook als dat niet zo is, kan dat leerzaam zijn... Het mag schuren. Alleen daardoor onstaat glans!

Is een dag stilte of mindfulness training voor jou niet genoeg? Zelf verblijf ik al jaren één weekend per jaar een Stilteweekend in de St. Willibrordsabdij in Doetinchem. Naast een vrijblijvend programma kun je heerlijk in de bossen wandelen. Maar je kunt ook de diensten bijwonen in de kapel bij de monniken. Meer info: www.eenweekendstilte.nl 

Ook heb ik meerdere retraites gedaan. Het programma staat meer vast, maar geeft ook nog meer verdieping. Dit kan qua periode korter of langer. Lees hierover meer in de blog vertrouwen. Een overzicht van retraites vind je op Simsara

Yoga geeft mij rust en inzicht. Voor de mindfulness training maak ik dankbaar gebruik van 3 yoga ruimtes. Yoga is voor mij aanvullend op mindfulness. De volgende yoga docentes kan ik zeker aanbevelen: 

Mindfulness voor kinderen

Soms krijg ik de vraag hoe ik mijn kinderen opvoed qua mindfulness. Toen ze heel klein waren, las ik of mijn man voor uit het boek de Wensster van Merneta Viegas. Ook een moment rust nemen en de adem volgen lukt af en toe. Maar bij meer krijg ik vaak als reactie een diepe zucht ;) 

Wat de kinderen wel heel fijn vinden, is af en toe een massage. Ook daarbij richt je de aandacht op het lichaam en zal je kind niet gericht zijn op allerlei gedachtes. 

Mijn dochter hielp me met de speciale stiltedag op moederdag. Daarbij was de opdracht die zij bedacht creatief zijn met aandacht. Dat was ook een hele mooie manier om met aandacht in het moment te zijn. En het resultaat was verrassend mooi! Komende moederdag helpt ook mijn zoon graag mee.

Leestips

Tot slot nog een paar boeken, die mij inzicht en inspiratie hebben gegeven:

  • Mindgym, sportschool voor je geest - Wouter de Jong
  • De Alchemist - Paulo Coelho
  • Gezond leven met mindfulness - Jon Kabat-Zinn
  • Voorsprong door focus - Rasmus Hougaard
  • De kracht van kwetsbaarheid - Brené Brown
  • De mooie voedselmachine - Giulia Enders
  • Opgeruimd! - Marie Kondo
  • Leer denken wat je wilt denken - Rients Ritskes
  • Leer voelen wat je wilt voelen - Rients Ritskes


En een mooi gedicht: